perjantai 28. tammikuuta 2011

Viini-ihastuksia, herkkuetanat ja ihania illallisia


Surf and turf-illallinen Minnan ja Alexanderin kanssa

Vietimme pari viikkoa sitten älyttömän mukavan illan ystäväpariskuntamme Alexanderin ja Minnan kanssa. Tutustutimme Minnan rapuihin surf and turf-hengessä ja jälkkärinä maistelimme erilaisia juustoja: minun lemppariani vuohenjuustoa, tuttua ja turvallista Ritari-juustoa sekä uutta tuttavuutta pesto-tomaattibrie-juustoa. Testasimme myös kehutun Ninth Island-valkkarin ja rakastuin täysin! Kuvia ei tullut otettua kamalasti, mutta alla kuitenkin pari kuvaa.


Ninth Island Sauvignon Blanc, Australia 13,99:
Mahtava kumppani ravuille! Aromikas, kuiva, herkullinen, ihana ja tyylikäs valkkari. Myös Mikko, joka saa usein valkoviineistä puistatuksia, ihastui tähän!

Montes Limited Selection Pinot Noir, Chile, 10,99:
Juuston ystävä, keskitäyteläinen ja marjainen punaviini

Rapuvartaat paistetun bataatin, kanafileen ja mozzarellasalaatin kera


Sannan ja Villen lahjakortti-illallinen

Annoimme pikkusiskolleni Sannalle ja tämän avomiehelle joululahjaksi lahjakortin, joka oikeuttaa kolmen ruokalajin illalliseen ruokajuomineen heidän valitsemanaan ajankohtana. Viime viikonloppuna meidät sitten kutsuttiin kokkailemaan heidän luokseen. Suunnittelimme menun muuten itse, mutta S&V saivat valita syömäänkö pääruokana lihaa, kanaa vai kalaa.



Dijon-sinapilla höystetyt etanat

2 prk säilyke-etanoita (n. 30 kpl)
Voita
Pari teelusikkaa piparjuurta
300 g smetanaa
Ruokalusikallinen dijon-sinappia
Mustapippuria
Suolaa
Cayenne-pippuria
Parmesanraastetta

Tarkoituksenamme oli toteuttaa samantyyliset etanat, joita herkuttelimme Tampereella ravintola Tuulensuussa. Netistä löytyi useita kermaisella sinappikastikkeella maustettujen etanoiden ohjeita ja ylläoleva ohje on meidän versiomme.

Huuhtele etanat huolella. Kuullota kattilassa voissa etanat ja raastettu piparjuuri (viitisen minuuttia). Lisää mausteet ja smetana, anna kiehahtaa. Kaada etana-smetanaseos syvään uuninkestävään astiaan ja ripottele päälle reilusti juustoraastetta. Paista uunin yläosassa 215 asteessa kunnes juusto on ruskistunut.

Etanoista tuli taivaallisen hyviä! Suosittelen reseptiä lämpimästi, pippurin ja sinapin pieni tulisuus yhdistettynä smetanan pehmeyteen toimivat loistavasti! Etanoiden seuralaiseksi voisin kuvitella parhaiten sopivaksi tuhdin oluen, mutta myös täyteläinen punaviini sopi niiden kanssa.



Pääruuaksi söimme naudan sisäfileepihvejä, bataatti-munakoiso-kirsikkatomaatti-paprikahöystöä ja dijon-bearnaisekastiketta. Menimme kastikkeen kanssa sieltä, mistä aita on matalin, eli valmistimme kaupan bearnaise-pussikastikkeen ja lisäsimme joukkoon etanan kastikkeen, jota jäi melko reilusti. Kasvishöystöä paistettiin uunissa nelisenkymmentä minuuttia oliiviöljyn, pippurin, hunajan ja dijon-sinapin maustamana.


Torresin Celeste on Tallinnan-reissun tuliainen, jota ei Alkosta löydy. Punaviini osoittautui mainioksi valinnaksi pihviruuan kanssa. Se oli erittäin kiinnostava viini josta löytyi paljon makuja, erityisen voimakkaana mieleen jäi mustaherukkainen tuoksu. Mausteisten etanoiden kanssa viini ei kuitenkaan ollut parhaimmillaan.


Jälkiruokana oli älyttömän ihanaa suklaaleivonnaista Ben&Jerry'sin Chocolate Fudge Brownien kanssa. Lisään ohjeen ihaniin mutakakkumaisiin leivonnaisiin myöhemmin!

2 kommenttia:

  1. Heissan! Apua, ei pitäis lukea tätä teidän blogia dieetillä ollessa...:D Ihania ruokia olette tehneet taas! -Ulla

    VastaaPoista
  2. Vastavierailulla. Yhdyn edelliseen kommenttiin ihanista ruuista. Nälkähän tässä tulee. :) Itse myös viiniharrastaja, joten mukava lukea viini-ihastuksistanne!

    VastaaPoista