keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Sushimiiiiiii!


Maki-sushi on yksi parhaista herkuista, jonka voi valmistaa ja jakaa ystävien kanssa. Helppoa, herkullista ja hauskaa!

Me sovellamme sushin teossa Elina-ystävän ohjetta:

500 g puuroriisiä
Vettä kattilaan 3 cm riisin yläpuolelle


Huuhtele riisi. Kiehauta täydellä teholla niin, että vesi laskee riisin tasolle. Nosta kattila hetkeksi levyltä ja laske liesi ykkös- tai kakkosteholle. Anna hautua 20 minuuttia kansi päällä, availe kantta mahdollisimman vähän. Lisää riisiin

3 rkl väkiviinaetikkaa
4 tl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl vettä

ja sekoita.


Täytteiksi käy oikeastaan kaikki, minkä saa suikaleeksi! Olemme käyttäneet täytteinä mm. munakasta, avokadoa (lemppari!), kylmäsavulohta, porkkanaa ja kurkkua.


Sushin rullailu ei kokemukseni perusteella vaadi bambumattoja: en ole käyttänyt niitä kertaakaan. Me levitämme pöydän päälle leivinpaperit suojaksi ryhdymme hommiin: merilevälevyt (norit) leivinpaperin päälle kiiltävä puoli alaspäin. Levitetään päälle ohut kerros riisiä (levitä joko vedellä kostutetuilla sormilla tai lusikoilla, joita kostutat välillä, puuroriisi menee tahmeaksi) ja omaa mahaa lähimpään sivuun asetellaan ohuehkoon riviin täytteitä. Rullataan huolella kiinni, leikataan paloiksi ja nautitaan soijakastikkeen ja wasabi-tahnan kanssa! Parhautta!


Alkon mainiossa ruoka-viinioppaassa Viiniä aterialla - opas viinin ja ruuan liittoon (maksaa muuten vaan kympin ja on hintansa väärti!) sushin juomakumppaneiksi suositellaan ensisijaisesti vihreää teetä, lageria tai saksalaista vehnäolutta. Myös raikkaat hapokkaat valkkarit, kuten Alsacen ja Moselin riesling, Loiren muscadet ja sauvignon blanc sekä uuden maailman sauvignon blancit sopivat sushin seuraksi. Jos tylista wasabia käytetään reilummin, kirja suosittelee kokeilemaan vähähappoisempia ja puolikuivia valkoviinejä. Mielestäni myös skumppa toimii sushin kanssa hyvin. Alsacen rieslingiä on kokeiltu ja yhdistelmä todettu toimivaksi!

Pastanjauhantaa-blogista löytyy huomattavasti yksityiskohtaisemmat ohjeet.

1 kommentti: