keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Pikkuinen tyttö

Meidän kodissamme asuu pikkuinen tyttö.


Pian yksitoistakuinen tytär on valoisa ja suloinen tehopakkaus. Hän on energinen, touhukas ja utelias. Hän rakastaa saippuakuplia, kissoja, hippaleikkiä, ilman vaippaa kellimistä, keinumista, konttaamista ja tyyppejä. Niin ja syömistä. Ruoka on hyvää, samoin kaikki mitä lattialta tai maasta löytyy. Erityisiä lemppareita ovat ainakin ruisleipämurut, kissojen naksut, kengänpohjat, puhelimet ja kaukosäätimet sekä limeviipaleet. Tyttärestämme on tullut innokas uusien ruokien maistelija ja ennakkoluuloton herkuttelija. Kiinnostus ympäristöä kohtaan näkyy myös ruokapöydässä: kaikkea täytyisi saada maistaa, ja mielellään omilla käsillä. Taakse ovat jäämässä ajat, jolloin voimme nauttia kahvin kanssa suklaata tai pullaa ilman, että tyttö olisi pyrkimässä osingoille!  


Olemme vanhempina, kuten muutenkin ihmisinä, melko rentoja ei-suoriutujia. Tietyt kasvatusperiaatteet ovat meille silti tärkeitä, ja yksi niistä on totuttaa lapsemme monipuoliseen ruokavalioon ja perheen yhteisiin ruokailuhetkiin pienestä pitäen. Nykyään pyrimme valmistamaan samaa ruokaa koko perheelle. Ruoka on suolatonta ja maidotonta, ja tiettyjä alle yksivuotiaille haitallisia aineksia vielä vältellään. Tuhdimmat mausteet, maitotuotteet ja suola lisätään sitten jälkikäteen vanhempien lautasille.


Lusikan käyttöä vasta harjoitellaan, mutta sormiruokailu on ollut alusta asti mukana vauvamme ruokailutottumuksissa. Alussa käteen saatettiin antaa ruokailun ajaksi vaikkapa kurkkupala tai viipale vesimelonia, ja samalla ruokimme hänelle soseita lusikalla. Tänä päivänä sormiruoaksi kelpaavat niin tuoreet, grillatut, wokatut tai uunissa kypsennetyt kasvikset, broileri, tofu, luomujauheliha ja lohi, sekä pastat ja riisit. Usein meillä syödään myös maukkaita kaupan purkkiruokia lusikalla syötettynä. Rennosti ja monipuolisesti.

Ps. Opettelisin mieluusti erilaisten kasvis-, kala- ja lihapihvien tai -pyöryköiden valmistamista, ne kun on helppo tehdä suolattomina koko perheelle sopiviksi. Vinkkejä ja reseptejä otetaan vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti