sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Loppuviikon herkutteluja!



Takana on ihana viikonloppu herkutteluineen! Torstaina ystäväpariskuntamme Elina ja Pekka olivat kylässä ja leivoin heille ihanan kasvis-juustopiirakan. Mikolla oli perjantaina vapaapäivä ja saimmekin kutsun lounaalle Juhon ja Sallan luokse. Juho oli tapansa mukaan loihtinut aivan ihanan aterian ja hakenut pienen pullon Torresin El Toroa pihvien kyytipojaksi. Perjantai-illalla istuin iltaa ystäväni Saaran ja pikkusisko-Sannan kanssa, maistelimme ihanaa punaviiniä ja juustoja.

Juustoinen kasvispiirakka



En tee kovin usein suolaisia piirakoita, makean ystävä kun olen. Nyt päätin kuitenkin kokeilla juustoisen, sipulisen piirakan valmistamista ja onnistuin omasta ja maistelijoiden mielestä hienosti! Suolaiset piirakat ovat mielestäni parhaita kylminä, mutta tuo maistui lämpimänäkin, joskin piirakan leikkaaminen ei onnistunut kovin siististi.

Pohjaksi voi kukin tehdä oman lempparipiirakkapohjansa, itse jouduin kiireen vuoksi tyytymään Pirkan piirakkapohjaan, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, pohja oli tosi hyvää!

Täyte:
Puolikas kesäkurpitsa pieninä paloina
Muutama herkkusieni viipaloituna
Paaaljon purjosipulia viipaloituna
Puolikas punasipuli
Aurinkokuivattua tomaattia viipaloituna
Ohuita paloja Morbier-juustoa (tai muuta pehmeähköä juustoa)



4 dl kermaviiliä
2 munaa
Mustapippuria ja suolaa

Juustoraastetta

Levitä pohja voidellulle piirakkavuoalle. Lämmitä uuni 200-250 asteeseen. Asettele täytteet tasaisesti pohjan päälle. Vatkaa munat ja kermaviilit sekaisin, lisää reilusti mustapippuria ja suolaa. Voit ripotella mustapippuria myös täytteiden päälle ennen kermaviiliseoksen lisäämistä. Kaada kermaviiliseos vuokaan ja ripottele päälle ohuehko kerros juustoraastetta. Paista parikymmentä minuuttia uunissa, kunnes juusto on kauniisti ruskistunut. Laita viileään vetäytymään ainakin vartiksi.

Viiniä ja juustoja - rentoa perjantai-iltaa

Perjantaina onnistuin tippumaan verhoja ripustaessani ja iskemään jalkana pahasti. En suosittele kenellekään verhojen ripustamista toinen jalka ikkunalaudalla, toinen hataralla pyykkikorilla. Päädyin siis viettämään viikonlopun melko rauhallisissa merkeissä, sillä vaikka ei pahasti käynytkään, jalka aristaa kosketusta ja myös kävellessä tärähdykset aiheuttavat kipua iholla. Kutsuin siis ystäväni Saaran ja pikkusiskoni Sannan meille kylään viininmaistelun ja juustojen merkeissä. Viiniksi valitsin San Pedron 35 south-punaviinin, joka on ehdottomasti paras maistamani luomupunkku.



35 South Wild Ferment Cabernet Sauvignon Carmenère Merlot, Chile, 9,49 €.

Luomuviini on pehmeydestään huolimatta hyvin mausteinen. Se on niitä punaviinejä, joita juodessa ei tule analysoitua liikaa, sillä viiniä on niin miellyttävä juoda. Täyteläinen ja tamminen viini sopii hyvin juustojen maisteluun, joskin Alkon sivuilla sitä suositellaan lampaan, porsaan, pastan ja patojen seuralaiseksi. Mausteisen, pehmeäksi haudutetun lihapadan kanssa voisin kuvitella viinin olevan parhaimmillaan. Suosittelen lämpimästi!

Juustoja oli kaksi: Asmonte, parmesaanin tyyppinen juusto ja Vanha Gouda Old Dutch-juusto. Molemmat juustot ovat Riitan Herkun markkinoimia ja noudettu Keljon Citymarketin juustotiskiltä. 12 kuukautta kypsytetty goudajuusto oli turhan suolainen makuuni, mutta sen kermaisuus sopi hyvin viinin kanssa maisteltavaksi. Asmontesta tykkäsin kovasti, se muistuttaa kovasti yhtä lemppareistani, parmegiano reggianoa.

Torstaina piirakkaan laittamani Morbier-juusto on kiva uusi tuttavuus. Se sopii ihanasti lämpimän patongin päälle, pelkiltään se on ehkä omaan makuuni turhan voimakas. Morbierin tunnistaa juuston keskellä kulkevasti tummasta raidasta. Glorian ruoka ja viini -lehti suosittelee juustoa maisteltavaksi pinot grisin tai gewurztraminerin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti