maanantai 1. marraskuuta 2010

Arkea ja ruokaa.




Toiset suhtautuvat ruokaan energianlähteenä, toiset stressin aiheena, toiset hyvinvoinnin välineenä. Minulle tärkeintä ruuassa on siihen liittyvä sosiaalinen ulottuvuus, hyvä mieli ja ruuasta nauttiminen. On ihanaa kokata toisille ihan arkiruokaakin. Tällä kertaa ajattelinkin kirjoittaa meidän arkisesta ruuanlaitostamme ja meille tärkeistä ruokaan liittyvistä arvoista. Vaikka tässä blogissa on esitelty useita liharuokia ja vähän eksoottisempia ruokalajeja, ovat arkiruoassa eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys meille hyvin tärkeitä.


Tuhtia fetasalaattia, arkiruokaa parhaimmillaan!

Olen aina ollut huono lakkoilemaan enkä pidä itseni rajoittamisesta. Siksi en ole koskaan päättänyt noudattaa tiettyä ruokavaliota tai luopua mistään ruuasta kokonaan. Arkena meillä ei kuitenkaan syödä lähes koskaan punaista lihaa. Kanaa ja kalaa käytän ruoanvalmistuksessa monipuolisesti. Olen hyvin tietoinen lihansyönnin eettisistä ongelmista, mutta pyrin muilla valinnoillani ja teoillani hyvittämään tuota lihansyöntiä. Koen kuitenkin, että ihmisten kannattaisi kokeilla monipuolistaa ruokavalioitaan niin, ettei punainen liha olisi liian hallitsevassa roolissa.

Lapsena ja nuorena inhosin kasviksia: höyrytettyjä, keitettyjä, uunikypsennettyjä, pakastettuja, kuivattuja kasviksia. Vain tuoreet, käsittelemättömät kasvikset kelpasivat! Nykyään harmittelen kovasti vanhaa asennettani, sillä kasvikset ovat hurjan terveellisiä ja hyviä! Niiden avulla saa niin arki- kuin juhlaruokaan vaihtelua ja uusia makuja. Kasviksissa, vihanneksissa, juureksissa ja hedelmissä pyrin suosimaan kotimaista, luomua ja reiluutta.

Kotimaiset omenat - parhautta!

Ruoat, joita eniten syömme, ovat erilaiset salaatit, keitot, uunikasvikset ja wokit. Kasviksia käytämme tosi paljon, pyrin niillä korvaamaan osan ei-niin-terveellisistä lisukkeista, kuten perunasta, pastasta ja riisistä. Salaatteihin lisään proteiinia kanan tai juustojen avulla. Kalaa valmistan noin kerran viikossa. Uunilohi on yksi lemppareistani. Kokkaan usein thaikkuhenkistä ruokaa, kuten wokkeja ja keittoja kookosmaidon, curryn ja chilin kanssa.

Curry-kookoskeitto valmistumassa

Näitä löytyy yleensä meidän keittiöstä:

Oliiviöljyä (luomua ja extra virginia)
Smoothie- tai fruitieainekset
Kasviksia ja hedelmiä
Täysjyväleipää
Sitruunamehua
Mustapippuria
Thairuokaan sopivia mausteita
Valkosipulia
Kreikkalaisia kalamata-oliiveja ja aurinkokuivattua tomaattia
Jotain pientä herkkua kahvin kanssa
Luomukananmunia




Minä olen innostunut kovasti blenderin käytöstä, teen paljon aamupalafruitieita ja -smoothieita. Lemppariini tulee päärynää, mustikkaa, mansikkaa ja vadelmaa. Täyttävän smoothien saa aikaan maustamattomalla jogurtilla ja kaurahiutaleilla, kevyemmän ja raikkaan fruitien appelsiinimehulla. Aamupalarutiineihimme kuuluu myös aamutee tai -kahvi (jälkimmäinen Mikolla) ja Helsingin Sanomat. Ja niin aamuisin, iltapäivisin kuin iltaisin teet, kahvit ja kaakaot nautitaan muumimukeistamme, joita meillä on kolmisenkymmentä (uusimpana tämän talven ihana sesonkimuki)!

Muumiastiastoa, huomaa tämän talven sesonkimuki!

Asioita, joita me rakastamme arjen keittiössä:

Tee
Reilun Kaupan tuotteet
Luomutuotteet
Hyvä kahvinkeitin
Kunnon paistinpannu
Muumiastiat
Iltapäiväkahvit pienen suklaaherkun kanssa
Pähkinät
Leipominen
Kaakaon keittäminen kattilassa: aitoa kaakaojauhetta, vaniljasokeria ja kanelia
Glögi
Pikkuinen tiskikoneemme
Jääkaappimagneettirunous
Hedelmät
JYPin pelin sivukorvalla kuunteleminen kokkaillessa
Blenderi
Yhdessä kokkailu
Iltapalaksi uunileipien tekeminen

Nyt arkea jatkamaan!

4 kommenttia:

  1. Varmaan lihassakin auttaisi, jos voisi ostaa luomua. Sitä vain on niin huonosti saatavilla. Minä en ole syönyt lihaa pariinkymmeneen vuoteen, mutta painostuksestani isäntä ostaa luomulihaa, jos sitä on. Valitettavasi enimmäkseen näyttäisi löytyvän vain jauhelihana. Luomukanaa tuskin tässä maassa saakaan, jos ei sitten naapurisa satu olemaan pientä luomukanalaa. Luomumunat on ihan must! Häkkikanalan olen nähnyt, enkä sellaiselle rahojani anna. Kuluttajien harhaanjohtamista mielestläni nämä "vapaiden" tai "onnellisten kanojen munat". Ne kun ovat lattiakanalasta, eivät sellaisesta, jossa kanoilla olisi oikeasti tilaa. Luomu on kanoillekin paras vaihtoehto.

    Mutta minä olen kyllä vähän tällainen jeesustelija.

    -Paula

    VastaaPoista
  2. Joo, luomumunat on meillä aina ja ainoastaan käytössä! On kyllä kurjaa, miten huonosti Jkl:ssä saa luomulihaa. Hki:ssa olisi jo vähän helpompaa ja mieluummin maksaisin reilusti enemmänkin lihasta, jos sen saisin luomuna.
    -Pinotage

    VastaaPoista
  3. itsehän pyrin olemaan kokonaan syömättä ! terveisin. salainen ihailijasi

    VastaaPoista
  4. Edellisestä postauksesta tuo Torresin eka valkoviini on meidän viininmaistelulistalla häihin. :) Jee!

    Kiva arkipostaus. Me ollaan myös yritetty miettiä, miten lihaa saisi korvattua muilla tavoin arkena. Pitäisi tutustua enemmän linssien ja kikherneiden maailmaan. Hmm. Tulipas nyt nälkä. :D

    VastaaPoista