lauantai 4. helmikuuta 2012

We looooove raakasuklaa!

Me rakastamme suklaata. Yksi parhaimpia tapoja nautiskella vapaasta iltapäivästä on pieni suklaaherkku kahvin kanssa. Voisi jopa sanoa, että kumpikin meistä on lievästi addiktoitunut suklaan suurkuluttaja. Olemme hiljalleen siirtyneet käyttämään enemmän tummaa suklaata ja jossain vaiheessa kiinnostuimme raakasuklaasta sen terveellisyyden vuoksi. Ekokaupoista ostamani valmiit raakasuklaat ovat kuitenkin, sori nyt vaan, kamalan makuisia! Päätimme ystävän innostamana kokeilla itse raakasuklaan tekoa ja nykyään se kuuluukin meidän lempiherkkuihin.

Raakasuklaa.com-sivustolta löytyy paitsi mainioita reseptejä, myös tietoa raakasuklaan terveysvaikutuksista. Siellä kerrotaan, että kaupan tehdasvalmisteisen suklaalevyn valmistamiseen käytetään vain muutama kaakaopapu, loppu suklaalevystä on valkaistua sokeria, maitojauhetta ja epäterveellisiä rasvoja. Käsittelemättömässä muodossa kaakaopavut sisältävät 10 prosenttia antioksidantteja (kymmenen kertaa enemmän kuin mustikassa) ja lisäksi muun muassa magnesiumia ja kromia sekä korkeita pitoisuuksia esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia. Raakasuklaata valmistettaessa kaakaota ei kuumenneta liikaa, sillä korkeissa lämpötiloissa käsitteleminen tuhoaa suuren osa kaakaopavun hyviä ravinteita.

LinkkiTerveyspuoli on tietenkin hyvä bonus, mutta myönnän, että meillä nautitaan raakasuklaata lähinnä sen maun ja valmistamisen hauskuuden vuoksi. Raakasuklaan tekeminen on helppoa, nopeaa ja melko edullistakin. Monien mielestä maku on turhan voimakas, mutta kun sekaan heittää kuivattuja marjoja, hedelmiä ja hunajaa, on vähän terveellisempi ja ekologisempi makea herkku valmis!

Silikoniset jääpalamuotit käyvät mainiosti suklaan valmistamiseen.

Me valmistamme raakasuklaata suunnilleen tällaisella ohjeella, joka on muokattu Ekolosta saamastamme ohjeesta.

4 dl kaakaovoita (raastettuna) tai kookosrasvaa (paloiteltuna)
Reilu 1 dl raakakaakaojauhetta
Reilu 1 rkl hunajaa
Kourallinen kaakaonibsejä (murskattua kaakaopapua)
Pieneksi paloiteltuja kuivattuja marjoja tai hedelmiä (kokeiltu on mm. aprikoosia, karpaloa, mustikkaa, vadelmaa, mansikkaa ym.)


Näitä tarvitset raakasuklaan valmistamiseen. Raakakaakaota, ihanan rapeita ja
maukkaita kaakaonibsejä ja kaakaovoita löytää ekokaupoista, esimerkiksi Ekolosta.



Kaakaovoi on kaakaopapujen siemenistä uutettua lisäaineetonta rasvaa. Se on todella
kovaa, minkä vuoksi se kannattaa raastaa ennen sulattamista. Kaakaovoin tuoksu on
mieletön, vahvan suklainen!

Sulata rasva ja hunaja lämpimässä vesihauteessa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe. Seos on hyvin juoksevaa, sen ei siis kuulu jähmettyä ennen pakastimeen laittamista. Kaada seos jääpalamuotteihin ja heitä kuhunkin muottiin makusi mukaan kuivattuja marjoja, hedelmiä ja ripaus kaakaonibsejä. Raakasuklaa itsessään on hieman kitkerän makuista, joten marjoja kannattaa lisätä reilusti. Nibsit taas tuovat suklaaseen mukavan rapsakkaa rakennetta.

Pistä jääpalamuotit pakastimeen puoleksi tunniksi-tunniksi, kunnes suklaa on jähmettynyt. Nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti