maanantai 6. syyskuuta 2010

Rapujuhlat ja sunnuntain perhepäivällinen!



Lauantaina ihana viikonloppu jatkui rapujuhlien merkeissä. Perheemme perinteiset rapujuhlat järjestetään joka vuosi ja lisähauskuutta juhlaan tuo vuosittain vaihtuva pukeutumisteema (mm. "Pistä se hassu hattu päähäsi" ja "Tule juhliin esiliinassa"-teemat!). Meidän perhe rakastaa rapuja! Vielä pari vuotta sitten saimme tuttavan kautta eläviä rapuja, mutta viimeisinä vuosina olemme turvautuneet pakasterapuihin. Rehellisyyden nimissä voin sanoa, että maultaan ne eivät juuri lainkaan eroa toisistaan, molemmista voi nauttia yhtä lailla. Lipstikkakeitosta on tullut rapujuhlien vakioalkuruoka, ohjeen lisään myöhemmin jos saan sen äidiltäni. Paksu, aromikas keitto maistuu hyvältä ja poistaa pahimman nälän, jotta rapujen syöntiin voi suhtautua sopivalla rentoudella. Jälkkäriksi söimme uunissa valmistettua suklaalla höystettyä hedelmäsalaattia.

Rapujuhlat alkoivat vasta illemmalla, joten lounaaksi söimme kotona avokadosalaattia.
Avokado sopii loistavasti salaattiin, sillä se tuo siihen ruokaisuutta ja tuhtia makua. Yksinkertaisessa avokadosalaatissamme oli jäävuorisalaattia, miniluumutomaattia, avokadoa, mustapippuria, öljyä, hunajaa ja sitruunaa (kyllä, jälleen lempisalaatinkastikkeeni!).

Rapujuhlien antia

Äiti keittää lipstikkakeittoa, jonka valmistaminen on alkanut jo edellisenä iltana. Keittoa haudutettiin ainakin pari tuntia ennen syömistä.

Rapuja kannattaa varata reilusti. Meillä ainakin ravut tuntuvat aina loppuvan kesken, vaikka niitä oli nytkin kymmenisen kappaletta kullekin syöjälle. Valmiiksi keitetyt ravut sulatettiin (sulatukseen kannattaa varata pari tuntia) ja aseteltiin isolle tarjoiluastialle. Vaikka ravut ovat todella maittavia itsessäänkin, kannattaa niihin kokeilla puristaa hieman sitruunaa. Ravun syönnissä rapuveitset ovat suositeltavat, sillä ilman rapuveitsiä herkullisia saksia ei saa avattua. Rapujuhlien luonteeseen sopivat myös erilaiset laulut, puheet ja tietenkin snapsit!

Lipstikkakeiton kumppanina olivat patonki ja Las Moras-punaviini. Se on Shiras-rypäleestä valmistettu helppo luomupunaviini, joka sopi mainiosti keiton kanssa.


Illan aikana juotiin kolmea eri valkoviiniä, joista yksi oli erinomainen Wolf Blassin Riesling. Rapujuhliin viiniä valitessa kannattaa kysyä Alkon myyjältä apua, sillä toimiva ja maistuva viini on tärkeä osa iltaa!

Jälkiruokaan tuli kiiviä, päärynää, banaania, nektariinia, ananasta sekä valko- ja tummaa suklaata. Jälkkäri laitettiin uuniin noin vartiksi, kunnes suklaa oli mukavasti sulanut. Idean jälkiruokaan saimme Mikon siskolta. Lisänä lämpimän hedelmäsalaatin kanssa voi kokeilla vaniljajäätelöä.

Sunnuntaina jäin vanhempieni luokse Mikon lähtiessä harrastuksiin. Valmistimme ihanan sunnuntaiaterian: valkosipuliperunoita ja isän marinoimaa nautaa erilaisilla kasvislisukkeilla. Vanhempani ovat mielestäni loistokokkeja ja heidän ruaanlaittoaan on mukava seurata. He ovat tehneet ruokaa niin paljon, että erilaiset kokeilut onnistuvat heiltä lähes poikkeuksetta.

Valkosipuliperunat

Isoja perunoita
2-3 dl ruokakermaa
Valkosipulia
Suolaa
Pippuria
Yhteen vuoalliseen tarvitaan noin 10-13 isoa perunaa.
Kuori, pese ja viipaloi perunat. Viipaloi tai murskaa runsaasti valkosipulia (itse käytin vuokaan noin viisi tai kuusi kynttä). Täytä vuoka kerroksittain: ensin reilu kerros perunoita, sitten päälle kynsi-pari valkosipulia, toista kolme tai neljä kertaa. Sekoita suolaa ja pippuria kermaan ja valuta se vuokaan niin, että nestettä näkyy ylimpien perunoiden väleistä, mutta ettei neste peitä perunoita. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin tunniksi. Vuoka voi rauhassa muhia vielä jälkilämmöissäkin.

Kasvisherkkuja

Sipulihöystöä keitettiin hiljalleen, kunnes siitä tuli ihanan pehmeää. Runsaasti sipulia, mausteita ja pullollinen hyvää olutta takasivat pehmeän ja aromikkaan lisän ruokaan! Porkkanahöystössä oli hunajaa, öljyä, ohuita porkkanaviipaleita ja paljon mausteita. Uunissa valmistettiin kesäkurpitsaa, johon levitettiin ensin öljyä ja suolaa ja joka sitten käytettiin leivinjauheessa. Kesäkurpitsoista tuli ihanan rapeita ja maukkaita! Vanhempien kokkausta seuraillessa päätimme, että jatkossa mekin yritämme tehdä erilaisia kasvislisukkeita oman mielikuvituksemme mukaan.

<3:lla Anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti