maanantai 20. syyskuuta 2010

Viini-ilta: Sauvignon Blanc

Pidin muutama viikko sitten ystävilleni viininmaistajaiset. Teemana maistajaisissa oli sauvignon blanc-rypäle, jonka valitsin luettuani Glorian Ruoka ja Viini-lehden rypälettä käsittelevän kirjoituksen (5/2010). Valitsin kolme 8-10 euron Sauvignon Blancia kolmesta eri maasta. Glorian Ruoka ja Viini-lehdessä Essi Avellan kuvailee rypälettä näin:
"Vastaleikatun ruohon, karviasmarjojen ja sitruunan kirpeä hedelmäisyys on Sauvignon Blancin sielu. Parhaimmillaan maku täydentyy mineraalisella vivahteikkuudella. Sauvignon Blancista tehdyt viinit ovat keskitäyteläisiä ja linjakkaita sekä aina hapokkaita. Aromimaailmaltaan rypäle on itsessään niin mielenkiintoinen, että se ei kaipaa tammen aromia tuekseen."

Maistelimme kutakin viiniä niin, että aluksi esittelin viinin, maistoimme sitä hieman ja heittelimme viinistä mieleen tulevia ajatuksia ilmaan. Käytyämme näin kunkin viinin läpi, maistelimme viinejä sekaisin ja yritimme vertailla niitä toisiinsa. Osa meistä oli enemmän punaviinin ystäviä ja siksi valkoviinien maistelu tuotti hieman ongelmia. Loput viineistä juotiin rennon seurustelun ja juustojen maistelun lomasssa. Ystäväporukassamme viininmaistelu oli rentoa ja vaikka yritimmekin keskittyä maisteluun, ei pääpaino ollut viineissä vaan hyvässä seurassa. Maistelimme samalla myös erinomaisia juustoja: Juustoportin Vuohen Gryereä, vuohenjuustoa ja Valion Ritari-juustoa.

Alla joitakin tekemiämme huomioita ja arvioita kolmesta valkoviinistämme:

Les Fúmees blanches 2009, Ranska.

Väri vihertävänkeltainen, vaalea. Koostumus öljyinen. Tuoksussa karviaista, herukkaa, puuta ja sitrusta. Joidenkin mielestä tuoksu oli turhan pistävä. Maku oli melko mieto, pehmeä ja kuiva. Joku maistoi viinissä sitruunankuorta, joku banaania. Juuston kanssa maku oli hieman mehumainen. Hyvä piknik-viini. Juuso, Arska ja Milka pitivät tätä viiniä lempparinaan.

Lautaro 2009, Chile.

Väri kirkas, kellertävä. Öljyinen koostumis. Tuoksussa kukkaisuutta ja hedelmää, myös makeaa hunajaisuutta. Viinin tuoksu oli pehmeämpi ja miedompi kuin edellinen. Maultaan se oli mieto ja helposti juotava, aromina löytyi raparperia ja nuorekkuutta. Vilman lemppari.

Curious 2009, Australia. Sauvignon Blanc-Chardonnay.

Hyvin vaalea, vihertävänkeltainen väri. Koostumukseltaan kevyempi muita. Tuoksussa vadelmaa, pistävyyttä. Osa ei pitänyt tuoksusta. Maku oli voinen, paksuhko, mikä liittynee Chardonnayn tuomaan lisään. Huolimatta tuoksusta moni piti tänä lempiviininään.

Jos joku lukija on maistanut tai maistaa yllämainittuja viinejä, olisi mukava lukea mielipiteitänne: millaisia huomioita te olette tehneet viineistä?

3 kommenttia:

  1. jee saa kommentoida nimettömänä!

    VastaaPoista
  2. Olisi muuten kiva, kun pulloista olisi myös kuvat. Itselle jää etiketit paremmin mieleen. :)

    Tää blogi on ihana!

    VastaaPoista
  3. Kiitos käynnistä ja kommentista Aurora <3! Ja yritän jatkossa aina muistaa kuvata pullojen etiketit :)

    VastaaPoista