keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Arki-illan kokkailuja



Kutsuin eilen ystäväni kylään ja päätin kokata meille jotakin hyvää. Tein kasvisversion hiilarittomasta lasagnesta, jota on tullut useaan otteeseen tehtyä. Kokeiltuani kerran kesäkurpitsalasagnea en ole enää käyttänyt lasagnelevyjä. Arkiruuassa pyrin vähähiilariseen ruokavalioon, koska olen huomannut sen vähentävän vatsan turvotusta. Luomutuotteet ja nyt keväällä kotimaiset kasvikset ovat tärkeä osa arkiruokailuamme. Aktiivisena herkuttelijana yritän pitää arkiruuan terveellisenä, jotta jää sitten tilaa herkuille!

Vähähiilarinen kasvislasagne

2,5 dl soijarouhetta
Kasvisliemikuutio
Suolaa
Pippuria
Oreganoa
Valkosipulia
Kesäkurpitsa
Tomaatti
Punasipuli
Tomaattimurskaa
150 g sinihomejuustoa
2 dl juustoraastetta
1 prk ranskankermaa

Keitä n. 5 dl vettä ja kaada kulhoon, jossa soijarouhe on. Soijarouhe vaatii todella paljon mausteita ja maustumista, joten lisää heti turvotusvaiheessa liemikuutio, suolaa, pippuria, oreganoa, valkosipulia ja muita mausteita makusi mukaan. Anna turvota viitisen minuuttia ja laita rouhe pannulle paistumaan. Lisää sekaan paloiteltu punasipuli ja tomaattimurska. Paista ensin kuumalla pannulla viitisen minuuttia ja anna sitten hautua noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Viipaloi juustohöylällä kesäkurpitsa ohuiksi, lasagnelevymäisiksi viipaleiksi. Raasta juusto. Viipaloi tomaatti ohueksi.

Täytä korkeareunainen vuoka tai kulho aloittamalla soijakastikkeesta. Itse teen kolmisen kerrosta, eli ensin kastike, sitten sinihomejuustomurut, kesäkurpitsat ja kierros alusta. Päällimmäikseksi kesäkurpitsojen päälle tulevat tomaatit, ranskankerma ja juustoraaste. Paista uunissa puolisen tuntia 200 asteessa ja anna hetken vetäytyä.

Helppo omppujälkkäri

Jälkkäriksi tein omenahyvettä. Tykkään tehdä omenaherkun pienille jälkiruokakulhoille, tätä teen usein jos makeannälkä yllättää enkä jaksa leipoa mitään ihmeellistä tai isoa. Kun kaurahiutaleseosta tekee vain vähän, ei annos ole liian tuhti tai epäterveellinen.

Puolikas omena herkuttelijaa kohden riittää hyvin. Sekoita kulhossa noin desi kaurahiutaleita, loraus voita ja siirappia, pari ruokalusikallista sokeria ja ripaus vaniljasokeria. Viipaloi omena uuninkestävän jälkkärikulhon pohjalle, päälle kaurahiutale-siirappi-sokeri-vaniljasokeri-rasvaseos ja ripaus kanelia, uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes kauraseos on ruskistunut. Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti