sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Nopeaa pikkupurtavaa!




Me molemmat olemme auttamattomia napostelijoita. Pientä purtavaa tekee jatkuvasti mieli, minkä vuoksi meillä on aina oltava paljon hedelmiä, pähkinöitä ja muita terveellisiä herkkuja varastossa. Olemme myös kunnostautuneet naposteluimprovisoinnissa, eli kehittelemme herkkuja sitä-mitä-kaapista-löytyy-menetelmällä. Tässä muutama ohje helppoihin ja nopeisiin naposteltaviin.

Herkkupähkinät

Kuumenna pannulla pienehkö nokare voita. Heitä pannulle haluamiasi maustamattomia pähkinöitä (omat lempparimme ovat cashew ja pekaani) , suolaa, mustapippuria, valkosipulia ja chiliä. Paista pähkinöitä ja viitisen-kymmenisen minuuttia, kunnes ne ovat mukavan maustuneita ja aavistuksen ruskistuneita. Nauti kuumina hyvänä leffaherkkuna.

Lämpimät ruissipsit

Viipaloi ruisleipä pienehköiksi tikuiksi. Paista pannulla isossa voinokareessa (voita on olava niin paljon, että kaikki leipäpalat hieman imevät rasvaa itseensä, muttei liikaa) ja mausta suolalla, pippurilla ja valkosipumurskalla tai -jauheella. Paista kunnes ruispapaset ovat pinnalta rapsakoita, mutta sisältä pehmeitä. Lisää halutessasi loppuvaiheessa vähän parmesan-raastetta (tai muuta juustoa). Nauti heti. Voit kokeilla dipata sipsit ranskankermaan.



Nopea teeleipä

Tänään olin hyvä tyttöystävä (nimike, jota en voi enää parin kuukauden kuluttua itsestäni käyttää, täytyy nauttia tästä nuorekkaasta tyttöystävyydestä täysillä ennen kuin minusta tulee vaimo!) ja nousin aamulla puoli yhdeksältä leipomaan leipää. Mikko oli lähdössä hyvissä ajoin harrastuksiin ja kaapit olivat aamupalatarpeista tyhjät. Tässä ohje helppoon ja maukkaaseen leipään!

Puoli litraa kädenlämmintä vettä (josta 1-2 dl voi olla myös maitoa)
Yksi hiivajauhopussi
1,5 tl sokeria
Luomukaurahiutaleita
Luomuvehnäleseitä
Luomuvehnäjauhoa
2 tl suolaa
2-3 rkl oliiviöljyä (mielellään luomua ja extra virginiä)

Mittaa kädenlämmin vesi-maitoseos kulhoon ja lisää hiiva. Sekoita joukkoon sokeri ja pari desiä sekä kaurahiutaleita että vehnälesettä. Kaada taikinaan suola. Lisää oliiviöljy, reilusti kaurahiutaleita ja leseitä ja lopuksi vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee kiinteähkö, muttei liian kuiva. Alusta taikina käsin, jotta tiedät milloin se on sopivan tuntuista. Taikinan pitää olla kostea, vähän kökkäreinen ja tarttua käsiin, eli se ei saa olla sämpylätaikinan tapaan kiinteä. Jaa uuninpellille neljäksi leipäseksi, painele litteäksi (ripottele vähän vehnäjauhoja leipien pintaan niin saat paineltua ne helpommin) ja rei'itä haarukalla. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes leipien pinta on hieman ruskistunut. Tarjoa heti.

ps. Leipään voit lisätä periaatteessa melkein mitä vain: siemeniä, leseitä, erilaisia jauhoja, aurinkokuivattua tomaattia, oliivia... Kaikkea on kokeiltu ja aina tulee hyvää!



1 kommentti:

  1. Ruisleipätikkuohjeenne:
    yök, ei valkosipulijauheita!!! Aina aitoa, sitä voisi laittaa jo siinä voin sulamisvaiheessa!

    VastaaPoista